Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Kan ik als mindervalide reisassistentie krijgen op het vliegveld?

Ja, dat is zeker mogelijk. Naast het feit dat er veel is gedaan om vliegvelden zo toegankelijk mogelijk te maken voor mindervalide mensen, is het mogelijk om kosteloos persoonlijke assistentie aan te vragen vanaf de aankomst op een vliegveld tot in het vliegtuig en andersom. De aanvragen worden van te voren beoordeeld door het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij om samen met u na te gaan van welke service u gebruik wilt maken.

Op de Nederlandse vliegvelden ligt de verantwoordelijkheid van de assistentie bij de luchthavenbeheerder, maar deze kan de service uitbesteden aan gespecialiseerde dienstverleningsbedrijven. Hierdoor kunnen er kleine verschillen zijn tussen vliegvelden hoe een en ander georganiseerd wordt.

In ieder geval zijn de volgende zaken altijd aan de orde:

  • De assistentie moet zo vroeg mogelijk, maar uiterlijk 48 uur voor vertrek, bij het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij waar u de boeking doet, aangevraagd worden.
  • U geeft zo nauwkeurig mogelijk door welke assistentie u nodig heeft, over welke hulpmiddelen u zelf beschikt en meeneemt, en of u eventueel een eigen “formele” begeleider bij u heeft.
  • Informeer en bespreek uw reis daarom altijd al volledig bij uw boeking.
  • Neem uw bewijs van assistentie aanvraag mee bij uw andere reisbescheiden.

Zie voor een verwijzing naar de informatie per vliegveld bij de Nuttige Links Vliegen.