Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Hoe hard mag je varen?

De algemene maximum vaarsnelheid in Nederland is:

  • 20km/u in de vaargeul
  • 9km/u buiten de vaargeul

De maximum vaarsnelheid geldt voor alles wat vaart op een motor en dus niet voor zeilende schepen en surfers (maar je mag niet overal zeilen en surfen).

Deze snelheden behaal je eerder dan gedacht en mensen realiseren zich vaak niet hoe ver de hekgolven dragen. De golven veroorzaken snel serieuze schade aan beschoeiing en andere schepen. Daarom is er ook een aparte regel over het maken van golven, in het kort:

Je moet je snelheid altijd zodanig regelen dat je geen golven maakt die andere varende of stilliggende schepen of de oever kunnen beschadigen. Om dit te voorkomen moet je de snelheid bovendien tijdig aanpassen. Per definitie mag je nooit golven maken voor een havenmond en bijvoorbeeld ook niet op plaatsen waar bord A.9 is geplaatst. (BPR artikel 6.20)


Verder is de vaarsnelheid per vaarwater geregeld. Deze is o.a. afhankelijk van de breedte van het vaarwater en de beschoeiing van de oever. De toegestane vaarsnelheid staat aangegeven in de Wateralmanak. Een paar voorbeelden:
Vb 1) Gelderse IJssel, max 20km/u
Vb 2) Amsterdamse Grachten (m.i.v. 01jan17) 6km/u
Vb 3) Friesse Fluessen 6 of 9km/u
Vb 4) Biesbosch 9km/u

Op een beperkt aantal locaties mag je met kleine snelle motorboten hard varen (>20km/u). Deze zones voor hard varen worden aangegeven met het bord E.21:Het volledige overzicht met verkeersregels en -tekens voor de scheepvaart vind je bij Nuttige Links rubriek Varen.