Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

De komst van zelfrijdende vrachtwagens en platooning

Een van de eerste vormen van zelfrijdende voertuigen waarmee ook in NL al op de openbare weg wordt geëxperimenteerd, is de autonome vrachtwagen. In eerste instantie richt men zich op de toepassing van autonoom rijden op de snelweg.

Op de snelweg worden vrachtwagens die bij elkaar in de buurt komen en dezelfde route volgen digitaal "aan elkaar gekoppeld" waardoor ze elkaar op korte afstand, als het ware in een treintje, gaan volgen. Dit wordt "platooning" genoemd.
Het sturen, de snelheid regelen, het afremmen en de volgafstand aanhouden gebeurt volledig automatisch en computergestuurd. Dit is veel veiliger dan als chauffeurs handmatig dicht achter elkaar gaan rijden.
De chauffeur moet wel als een piloot alert blijven om de apparatuur in de gaten te houden en paraat zitten om direct in te grijpen en de bediening van het rijden over te nemen als dat nodig mocht zijn.

In Nederland wordt veel geëxperimenteerd. Scania had in februari van 2015 de primeur op de Nederlandse openbare weg in de omgeving van Zwolle, met een serie van 3 geschakelde trucks.

De ontwikkeling van het autonome rijden zal de komende jaren een flinke vlucht gaan nemen en het is afwachten binnen hoeveel tijd dit soort vrachtwagen kolonnes gemeengoed gaan worden. Wij horen graag op het Forum hoe u hier over denkt.