Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Hoe hard mag je met een Landbouw of MMBS voertuig rijden?

25km/u.

Alle landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) mogen volgens de wet op de openbare weg maximaal 25km/u. Ook als het voertuig technisch wel is goedgekeurd om harder te rijden is dit in NL niet toegestaan.

In 1990 is de snelheid van 16km/u verhoogd naar 25km/u en is de verplichting van het schattige 16km/u bordje vervallen ten gunste van de afgeknotte oranje driehoek.

In de praktijk gaat het anders.
Met name op 60km/u en 80km/u wegen wordt vaak beduidend harder gereden dan 25km/u, voornamelijk om wat beter met het overige verkeer mee te kunnen.
Tot nu toe is de Politie terughoudend met bekeuren op snelheid op wegen buiten de bebouwde kom.
Het is wel een must om alle andere zaken goed op orde te hebben zoals bescherming tegen uitstekende delen en het vast en stabiel vervoeren van de lading.


Er bestaan ook rijdende werktuigen die onder snelverkeer vallen. Deze zien er op het eerste gezicht vaak uit als MMBS-voertuigen, maar horen in een andere categorie, hebben een kenteken en moeten aan strenge eisen voldoen van bedrijfswagens. Dit kunnen bijvoorbeeld rioolzuigwagens zijn, kraanwagens of hoogwerkers. Deze rijdende werktuigen mogen maximaal 80km/u buiten de bebouwde kom.