Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is een MMBS-voertuig?

MMBS staat voor een Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid. De omschrijving staat in de Regeling Voertuigen. Het gaat hierbij niet om bromfietsen of landbouw- en bosbouwtrekkers. Een MMBS-voertuig moet als zodanig gekeurd zijn door het RDW.
Er zijn drie categorieën, Z1, Z2 en Z3.

Z1:
de door de constructie bepaalde maximumsnelheid is niet meer dan 25km/u en is niet ingericht voor het vervoer van personen, maar ingericht voor het afleveren of ophalen van goederen bij plaatsen die op korte afstand van elkaar gelegen zijn. Het voertuig moet een laadvloer hebben van minimaal 1,5x1,5m, of een minimale totale oppervlakte van 3m2. Een voorbeeld is de klassieke SRV-wagen.

Z2:
de door de constructie bepaalde maximumsnelheid is niet meer dan 45km/u en is niet ingericht voor het vervoer van personen, maar ingericht voor het uitvoeren van werkzaamheden buiten wegen, aan wegen, of aan werken op, in, langs en boven wegen. De inrichting hiervoor moet aanwezig zijn en vast aan het voertuig zijn bevestigd. En daarmee moet het voertuig ingericht zijn voor hijs, duw of werktuig werkzaamheden (aangedreven door bijvoorbeeld de hoofdmotor), zoals een kraan of borstel of werktuigen voor zuigwerkzaamheden.


Z3:
de door de constructie bepaalde maximumsnelheid is niet meer dan 45km/u, met niet meer dan acht zitplaatsen in het voertuig zelf, exclusief de bestuurder, en vormt een combinatie met één of meer aanhangwagens die zijn ingericht voor het vervoeren van personen. Een voorbeeld is een toeristisch “look-a-like treintje” op autowielen dat voor sightseeing tours wordt gebruikt.


Een MMBS-voertuig herken je aan de afgeknotte oranje driehoek op de achterzijde (tevens bij LBT).