Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is een LBT-voertuig?

LBT staat voor Landbouw- of bosbouwtrekker. De omschrijving van Landbouw- of bosbouwtrekkers staat in de Regeling Voertuigen.
Kenmerkend voor deze motorrijtuigen is vooral dat zij ontworpen zijn voor het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde verwisselbare uitrustingsstukken die voor gebruik in de land- of bosbouw zijn bestemd (zoals ploegijzers of motorzagen om bomen te rooien), of voor het trekken van aanhangwagens voor de land- of bosbouw, of het vervoeren van lading voor landbouw- of bosbouwdoeleinden.


Een LBT-voertuig moet als zodanig gekeurd zijn door het RDW. Hiervoor is in ieder geval een verklaring van de fabrikant nodig dat het voertuig speciaal is ontworpen voor het gebruik als land- of bosbouwtrekker.

Er zijn vijf categorieënop wielen (T1 t/m T5) die verschillen in onder andere de door de constructie bepaalde maximum snelheid, de lege massa in rijklare toestand, de spoorbreedte en de vrije hoogte ten opzichte van het wegdek.
Daarnaast heb je nog categorieën voor landbouwvoertuigen op rubsbanden, aanhangwagens en verwisselbare getrokken machines.

Een LBT-voertuig herken je aan de afgeknotte oranje driehoek op de achterzijde (tevens bij MMBS).