Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Hoe kom ik aan een trekker (T) rijbewijs?

De regeling voor het T-rijbewijs is onderverdeeld in een paar groepen:

Mensen die vóór 1 juli 2015 al een autorijbewijs (B) hadden, mogen met dit autorijbewijs ook de voertuigen rijden waar een T-rijbewijs voor nodig is. Deze groep hoeft hier dus niet apart examen voor te doen. Bij de eerstvolgende verlenging van het rijbewijs wordt de T automatisch op het nieuwe rijbewijs bijgezet. Het vernieuwen van het rijbewijs moet wel voor 1 juli 2025 gebeuren. Na deze datum is een autorijbewijs zonder T niet meer geldig als trekker-rijbewijs.

Mensen met een vrachtwagenrijbewijs (C) hebben automatisch recht op het T-rijbewijs. Heb je het vrachtwagenrijbewijs vóór 1 juli 2015 gehaald, dan is dat rijbewijs ook zonder dat de T erop staat geldig tot 1 juli 2020. Bij de eerstvolgende rijbewijs verlenging wordt de T automatisch op het nieuwe rijbewijs bijgezet. Mensen die na 1 juli 2015 het vrachtwagenrijbewijs hebben gehaald krijgen direct een rijbewijs waar de T ook op staat.

Val je niet binnen de bovenstaande twee groepen dan moet je voor je T-bewijs een voldoende halen bij het CBR voor het theorie-examen en het praktijk-examen. Het theorie-examen mag je doen vanaf 15,5 jaar en het praktijkexamen vanaf 16 jaar.

Een volledig overzicht met alle T-rijbewijs opleiders in NL vindt u bij de Nuttige Links onder Transport: Trekkerrijbewijs Opleiders.