Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Welke voorrangsregels gelden voor een rolstoelgebruiker?

Als je in een rolstoel op het trottoir rijdt of op een andere plek die bedoeld is voor voetgangers, dan volg je de regels van de voetganger. Hetzelfde geldt als je van het ene trottoir of voetpad oversteekt naar het andere trottoir of voetpad. Dit betekent dus ook dat bestuurders jou voor moeten laten gaan bij een zebrapad. 

Een ander voorbeeld is iets wat mensen nog wel eens vergeten: als voetganger heb je niets te maken met de borden van voorrangswegen en haaietanden. Deze tekens regelen alleen de voorrang tussen bestuurders onderling.

Als je op een fietspad of iets dergelijks rijdt of op de rijbaan, dan volg je de regels van bestuurders. Je moet je dan dus wel houden aan de regels van de voorrangsborden en de haaietanden en zelf ook voetgangers voor laten gaan die bij een zebrapad willen oversteken. 

Natuurlijk moeten ook anderen jou dan behandelen als een bestuurder en jou voorrang geven als je bijvoorbeeld op een gelijkwaardige kruising van rechts komt. 

Het Team MobiliteitCentraal.nl vraagt zich echter af of het andere verkeer een rolstoelgebruiker op de rijbaan wel herkent als bestuurder. Wij horen graag op het Forum Rolstoel wat jou ervaring is in het verkeer als rolstoelgebruiker.