Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Kan elke soort rolstoel mee in het vliegtuig?

Nee, niet ieder type rolstoel zal altijd gegarandeerd mee kunnen op een vliegreis. Maar er is wel heel veel mogelijk, als u maar minimaal 48u voor de geplande vlucht contact opneemt met de vliegmaatschappij om gegevens door te geven en zaken te bespreken.

In het algemeen hangt een en ander hangt af van:

  • De vliegmaatschappij waar u mee wilt vliegen voor precieze regels.
  • Uw bestemming waar u heen wilt (voorzieningen luchthavens).
  • Of uw rolstoel een accu heeft en welk soort (droog, gel, nat).
  • Het formaat en gewicht van uw rolstoel (past het door de laaddeur, is het te tillen).
  • Hoe druk het is en of er al andere rolstoelen of scootmobiels gereserveerd hebben (in veel vliegtuigen kan bijvoorbeeld maar 1 scootmobiel per vlucht mee; rolstoelen zijn makkelijker te vervoeren).

Een van de waarschuwingen die vliegmaatschappijen geven is dat zij ook afhankelijk zijn van de laad-en losvoorzieningen op luchthavens. Als rolstoelen zo zwaar zijn dat deze niet handmatig uit het laadruim getild kunnen worden, dan moet van te voren wel gecontroleerd worden of de apparatuur op een luchthaven toereikend genoeg is om dit voor elkaar te krijgen.

Een ander algemeen aandachtspunt is dat de vliegmaatschappijen vooral verschillend omgaan met de manier en mogelijkheden waarop natte accu's wel of niet vervoerd worden.

Voor meer gedetailleerde informatie, kijk bij de Nuttige Links / Rolstoel naar rechtstreekse verwijzingen voor een groot aantal vliegmaatschappijen.
Alleen KLM heeft geen informatie op de website voor rolstoelgebruikers, maar geeft aan dat u contact op moet nemen met hun Service afdeling.