Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Hoe gaat dat op het vliegveld en in het vliegtuig als je in een rolstoel zit?

1) Bespreek altijd met uw reisorganisatie of met de luchtvaartmaatschappij waarmee u gaat vliegen welke hulpmiddelen u meeneemt en hoe u deze voor vervoer moet aanbieden.
Zie voor informatie per vliegmaatschappij bij de Nuttige Links Rolstoelen.

2) Maak een afspraak met met de service van de luchthaven vanwaar u vertrekt, zodat u assistentie krijgt op het vliegveld tot in het vliegtuig (of vice versa). Indien nodig kunt u assistentie aanvragen vanaf het moment dat u per auto/bus/trein of taxi op het vliegveld aankomt tot en met het moment dat u veilig in uw vliegtuigstoel geïnstalleerd bent.
Kijk hiervoor bij de Nuttige Links Vliegen voor verwijzingen naar de service-afdelingen op de verschillende luchthavens in NL.

3) De regel is om dit alles minimaal 48uur voor vertrek te organiseren, maar het is natuurlijk verstandig om al vóórdat u een reist boekt te controleren of u bijvoorbeeld ook op de luchthaven van bestemming kunt rekenen op alle benodigde voorzieningen en dienstverlening die u nodig heeft. Vraag ook dit na via uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.4) Op het vliegveld is de algemene gang van zaken:

  • U meldt zich bij de incheck balie waar u uw rolstoel als ruimbagage inlevert. U mag dus niet in uw eigen rolstoel blijven zitten in het vliegtuig.
  • U stapt bij de incheck balie over op de rolstoel-voorziening van de luchthaven en wordt verder begeleid door de assistenten.
  • De rolstoel moet bij inchecken al klaar zijn voor vervoer. Dit betekent dat losse of uitstekende onderdelen verwijderd of gedemonteerd moeten zijn en accu’s ontkoppeld en volgens de regels aangeboden moeten worden. 
  • Soms is het mogelijk om wel in uw eigen rolstoel te blijven zitten tot aan de gate. Dit kan hooguit met rolstoelen zonder accu die makkelijk in te klappen en handmatig in het bagageruim te tillen zijn. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hier eigen regels voor hebben.
  • Als u met uw eigen rolstoel tot aan de gate wilt, dan moet u bij de incheck balie een bagagelabel aan uw rolstoel laten aanbrengen. Zodra u gaat boarden, moet u uw eigen rolstoel overdragen aan het personeel en plaatsnemen in de rolstoel-voorziening van de luchthaven waarmee de assistentie u in het vliegtuig helpt tot in uw vliegtuigstoel. Uw eigen rolstoel wordt dan alsnog in het bagageruim geplaatst.
  • Heeft u thuis al online ingecheckt, kan kunt u zich op Schiphol direct melden bij de assistentiebalie in vertrekhal 1. Op andere luchthavens gaat u ook dan naar de gewone incheck balie,
  • Of u meldt zich bij een meldzuil op bijvoorbeeld de Parkeerplaats, bushalte of taxihalte als u dat van te voren zo heeft afgesproken met de assistentie. U wordt dan op die plek opgehaald.
  • U moet vaak eerder aanwezig zijn dan het algemene advies luidt, omdat u vóór de andere passagiers zult boarden.
  • Na de vlucht kunt u uw eigen rolstoel bij de bagageband in de aankomsthal ophalen.