Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Hoe weet ik welke bus- of tramhalte toegankelijk is voor de rolstoel?

Zie de Nuttige Links / Rolstoel voor verwijzingen naar de haltescan en de informatie pagina’s van alle grote OV vervoerders.

Nog niet alle haltes in heel Nederland zijn geschikt voor rolstoelers om zonder problemen in en uit de bus of tram te kunnen komen. Hoewel het merendeel inmiddels goed toegankelijk is, zijn er verschillen tussen vervoerders, tussen steden en tussen lijnen.
Zo verzoekt de Qbuzz in Groningen / Drenthe u om (minimaal een kwartiertje) van te voren de klantenservice te bellen om aan te geven van welke bus u gebruik wilt maken en vanaf welke halte, zodat de buschauffeur hier al rekening mee kan houden (plaats vrijmaken, u opmerken tussen andere wachtende mensen, etc).
Ook is het mogelijk dat de tram of bus wel goed toegankelijk is en een speciale rolstoelplek heeft, maar dat net een paar haltes op een lijn niet geschikt zijn voor het in- en uitstappen.

Het is daarom verstandig om de specifieke informatie van de dienstlijnen en de haltes waar u gebruik van wilt/moet maken van te voren op te zoeken.
Bent u op straat dan kunt u op de bussen, trams, metro’s en op de haltes aan symbolen zien of het vervoer toegankelijk is voor rolstoelers en van welke deuren u dan gebruik moet maken.