Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wheelers, handbikers en rolstoelfietsen. Wat is het verschil?

Met wheeler rolstoelen zijn handbewogen rolstoelen om te racen. Het wheelen is als het ware de vervanging van het hardlopen en vooral populair op de lange afstanden. Daarbij halen de wheelers veel hogere snelheden dan lopers.
De rolstoelen hebben een lang frame met een extra voorwiel dat de combinatie een grote stabiliteit geeft zodat hard ‘gepushed’ kan. De wielen aan de stoel staan schuin voor een betere wending en houding bij het aandrijven van de wielen. De hoepels zijn een stuk kleiner dan bij rolstoelen voor dagelijks gebruik.

Handbike rolstoelen zijn ook rolstoelen waarmee je kunt racen, maar dan als tegenhanger van het fietsen. De rolstoel heeft ook een extra voorwiel maar bij deze stoelen is dit gecombineerd met een tandwiel-ketting aandrijving en ‘trappers’ die je met de hand ronddraait.
In het wedstrijdcircuit zijn zeer gespecialiseerde handbikes ontwikkeld die als ligfiets zijn ontworpen. Maar er bestaan ook relatief eenvoudige koppelstukken die je aan je eigen rolstoel kunt koppelen zodat je je rolstoel ook als fiets voor dagelijkse doeleinden kunt inzetten.

 

Rolstoelfietsen zijn fietsen waarbij iemand op de traditionele manier fietst en er aan de voorzijde een constructie zit om een rolstoeler te vervoeren. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Op een aparte frame-plateau waar een rolstoel ingereden kan worden (als een soort bakfiets).
  • Met een koppelstuk aan een rolstoel zelf, waarbij de rolstoel ook zonder fietsframe gebruikt kan worden (duwen).
  • Gespecialiseerde modellen waar een stoel en fietsframe geheel met elkaar geïntegreerd zijn en elektrische rolstoelfietsen.