Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Rolstoel met elektrische wielondersteuning

Net als fietsen met elektrische trapondersteuning is het ook mogelijk om de wielen van een rolstoel van elektrische ondersteuning te voorzien. Dat is dus iets anders dan een volledig elektrische rolstoel (met kleine wielen) die met een joystick bediend wordt.

De elektrische ondersteuning is een apparaat dat gemonteerd kan worden in de normale wielen van een met de hand aan te hoepelen rolstoel.
Als de elektrische ondersteuning aanstaat dan geeft deze extra vermogen op het moment dat je zelf de wielen aan het draaien brengt. Je blijft zelf actief, maar de ondersteuning kan zeer welkom zijn om bijvoorbeeld over hellingen of drempels te komen, of om een langere afstand af te leggen.

Wel maakt de accu in ieder wiel dat de wielen zwaarder zijn wat je vooral merkt als je bijvoorbeeld de losse wielen in en uit de auto moet tillen.

Naast deze vorm van elektrische ondersteuning, bestaat er ook een elektrische “duwondersteuning”. Dit is een hulpmiddel voor mensen die iemand in een rolstoel voortduwen.