Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Dagelijks- Incidenteel- of Tijdelijke rolstoelen

Een manier om rolstoelgebruik in te delen is op basis van de mate waarin iemand een rolstoel nodig heeft:

Dagelijks gebruik
Als je op geen enkele manier meer kunt lopen en dat ook zo zal blijven, dan speelt het dagelijks leven zich vooral af in de rolstoel. De rolstoel wordt zeer intensief gebruikt en het is dan ook zeer wenselijk om de rolstoel zo individueel mogelijk af te stellen en in te richten met accessoires. De handbewogen rolstoelen mogen niet meer dan 10kg wegen. 

Incidenteel gebruik
Voor mensen die zich thuis nog aardig kunnen redden zonder rolstoel, bijvoorbeeld met rollator of wandelstok, maar het lopen niet verder dan 100m kunnen volhouden, kan een rolstoel voor buitenshuis een oplossing zijn. De meeste rolstoelen die voor dit type incidenteel gebruik zijn bedoeld, zijn opvouwbaar, bieden mogelijkheden voor individuele aanpassingen, maar zijn zwaarder (tot zo'n 15kg) en zeker niet geschikt voor zeer intensief dagelijks gebruik.
Er zijn ook rolstoelen die juist alleen voor binnenshuis zijn bedoeld, zoals trippelrolstoelen of om als douchestoel te gebruiken.

Tijdelijk gebruik privé
Het kan ook zijn dat je door een kwetsuur, operatie, ziekte of iets anders, tijdelijk niet kunt lopen en moet revalideren. Als je dan een rolstoel gaat gebruiken, gaat het veelal om een eenvoudige rolstoel die niet individueel aan te passen is, tot zo'n 20kg weegt. Meestal worden de mensen in deze rolstoelen geduwd door iemand.
De rolstoelen zijn niet bedoeld om langer dan een paar weken achter elkaar gebruikt te worden. Als de revalidatieperiode langer duurt, overleg dan goed met de behandelaars en verzekeraar wat de beste optie is.

Tijdelijk gebruik openbaar
In diverse semi-openbare ruimten en gebouwen, zoals in ziekenhuizen, op vliegvelden, in sommige musea en dierentuinen en dergelijke, biedt de beheerder als service rolstoelen aan voor mensen die slecht ter been zijn. Ook kan de beheerder bepaalde typen gehandicaptenvoertuigen weigeren om binnen zijn domein te gebruiken (bijvoorbeeld buitenwagens met een brandstofmotor) en u dan vragen over te stappen op de rolstoelen die hij u aanbiedt. Deze rolstoelen zijn vaak zeer eenvoudig en vooral "hufter proof" vormgegeven en vrijwel altijd ontworpen om geduwd te worden.