Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Reizen zonder OV-chipkaart. Kan dat?

Ja, je kunt nog wel reizen zonder in het bezit te zijn van een OV-chipkaart.
Het betekent wel dat je geen recht hebt op de kortingsmogelijkheden van abonnementen.

Let op: Hoe je ook een kaartje koopt, je moet met ieder kaartje altijd bij de vervoerders in- en uitchecken alsof het een OV-chipkaart is.

Met de trein

1. Online boeken
Je kunt vooraf online op de website van de NS een ticket boeken, vergelijkbaar met het boeken van een vliegticket. Na de online betaling kun je het ticket downloaden en uitprinten.
Op dit ticket komt behalve de reisdatum en bestemming ook je persoonlijke naam en geboortedatum te staan. Het uitgeprinte kaartje kan dus niet door iemand anders gebruikt worden en bij controle moet je je kunnen identificeren. Natuurlijk kun je wel een kaartje voor iemand anders uitprinten en betalen. Naam en reiziger moeten hetzelfde zijn.

2. Een wegwerpkaartje
Ook wel de eenmalige OV-chipkaart, of het losse kaartje genoemd. Deze kun je gewoon bij de algemene NS automaten op het station kopen (er zijn namelijk ook automaten waar je alleen zaken m.b.t. de OV-chipkaart kunt regelen). Dit is als het ware nog het oude kaartje, maar de romantische kortingen als "avondretour" en dergelijke bestaan niet meer.

3. Actiekaartjes bij winkels
De NS houdt regelmatig een actie waarbij je in winkels zoals de online Spoordeelwinkel en bijvoorbeeld bij Blokker, Hema, Kruitvat, en AH goedkoop treinkaartjes kunt kopen waarmee je met ieder kaartje een dag lang door het hele land mag reizen bij alle treinvervoerders.
De kaartjes kosten meestal tussen de €16 tot €20 en staan niet op naam. Ze zijn alleen geldig binnen een bepaalde periode die staat aangegeven bij de actievoorwaarden.

Op de site Goedkope Treinkaartjes staat een actueel overzicht van alle komende acties en acties die geweest zijn. Zeer nuttig om in de gaten te houden en de doorklik vindt u bij de Nuttige Links OV & Taxi.

Met bus, tram, of metro

1. Algemeen
In bussen en trams kun je ter plekke een los kaartje kopen bij de chauffeur of de daarvoor bestemde persoon.
Er kunnen regels gelden dat er niet met "groot geld" (€50-biljetten of meer) betaald mag worden, omdat in de voertuigen weinig wisselgeld aanwezig is, of dat tijdens de nachtdienstregeling zelfs alleen gepind mag worden.
In Amsterdamse bussen is het inmiddels niet meer mogelijk om een kaartje te kopen. In de trams kan dit nog wel.

Op de trein- en metrostations staan kaartjesautomaten voor de lokale OV-vervoerder en in de grotere steden zijn ook Service-balies op het Centraal Station.

2. Regionaal voordeel halen
Er bestaan allerlei voordeelkaartjes ook voor eenmalige reizigers. Maar omdat er veel verschillende aanbieders zijn die regionaal of lokaal opereren, is er niet een enkele standaard.

Prijzen en type kaartjes verschillen per regio en de mogelijkheden hangen ook af van het feit of de gehele reis door dezelfde vervoerder wordt verzorgd, of dat je een overstap hebt waarbij je met verschillende maatschappijen te maken krijgt.

Het kan dus voordeel opleveren om van te voren uit te zoeken onder welke vervoersmaatschappijen je reis valt en of bij die vervoerders of in die steden ook kortingen mogelijk zijn bij eenmalige ritten.

Kijk bij Nuttige Links OV & Taxi voor de verwijzing naar de grote regionale en stedelijke vervoerders.