Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Gebruik maken van het station zonder de trein te pakken. Hoe werkt dat als er toegangspoortjes zijn?

Uitzwaaien..., het kan. Het station door lopen zonder dat u op reis wilt gaan..., het kan. Maar u moet er wel wat voor doen.

Op steeds meer stations komen gesloten toegangspoortjes.
Er zijn enkele stations waar poortjes zijn geplaatst die altijd openstaan. Dit is het geval als het stationsgebied een belangrijke directe verbinding is tussen verschillende wijken. De poortjes dienen dan als in- en uitcheckpaal voor degenen die met de trein reizen maar zijn gewoon te passeren als u alleen door het stationsgebied van de ene zijde van de stad naar de andere zijde wilt gaan (bijvoorbeeld in Amsterdam CS van Centrum zijde en de pont naar Noord).

Zijn de poortjes op dergelijke locaties wel gesloten dan kan de gemeente een gratis stationspassagepas verstrekken aan bewoners of andere mensen die vaak door het stationsgebied heen moeten (bijvoorbeeld Rotterdam-Zuid). U moet zich daar wel voor aanmelden bij de gemeente.

Wat te doen bij gesloten poortjes als u zelf niet met de trein weggaat maar wel in het stationsgebied wilt zijn bijvoorbeeld om iemand op het perron uit te zwaaien, of om binnen het besloten gebied naar een bepaalde winkel te gaan:

U heeft een OV-chipkaart met saldo (minstens €10) en een NS-product op de kaart. U checkt dan in bij het poortje op de gebruikelijke manier. Er wordt dan een “instaptarief” afgeschreven. Als u binnen 60 minuten weer op ditzelfde station bij de poortjes uitcheckt, dan wordt het “instaptarief” weer teruggestort op uw kaart.

U heeft een OV-chipkaart zonder (voldoende) saldo. Bij de NS-kaartautomaat kunt u op de meeste stations gratis een eenmalig Stationspassage-product op de OV-chipkaart laden. Dan heeft u op de afgiftedatum vanaf het moment van inchecken een uur de tijd om ook weer op hetzelfde station uit te checken. Na het uitchecken verdwijnt het product van uw OV-chipkaart.

U heeft helemaal geen OV-chipkaart. De NS maakt per gemeente afspraken hoe er “Stationspassagepassen” verstrekt worden aan deze groep mensen. Informeer hiernaar bij uw lokale gemeente servicedesk/balie.