Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Heeft een Tram altijd voorrang?

De tram is een bijzonder voertuig op de weg omdat hij door de rails niet kan afwijken van zijn rijlijn. Daarom zijn er tussen de tram en het andere verkeer afwijkende regels.

Tram en gelijkwaardige kruising
Op een gelijkwaardige kruising (zonder borden of lichten) heeft de tram altijd voorrang op iedereen en het maakt dan ook niet uit of de tram van links of van rechts komt, van voren of van achteren. De tram heeft dan voorrang op bestuurders en ook op voetgangers.

Tram en verkeerslichten
De trambestuurder moet zich wel altijd aan de verkeerslichten houden en ook aan de verkeersborden. De trambestuurder heeft een eigen verkeerslicht bestaande uit negen lampjes: het negenoog. Als er witte lampjes branden dan geven deze aan in welke richting(en) de tram vrij is om te rijden. In de afbeelding hieronder op volgorde: rechtdoor, linksaf, rechtsaf en alle richtingen tegelijk. Het andere verkeer dat deze lijn kruist moet dan rood licht hebben. Verder heeft de trambestuurder ook een oranje licht in het midden en een rood licht bestaande uit twee horizontale lampjes.
Bij (lijn)busbanen staan ook deze negenoog verkeerslichten.

Tram en voorrangsweg
Rijdt u op een voorrangsweg en de tram niet, dan gelden de regels van de borden en haaietanden en heeft u voorrang op de tram.
Let wel goed op of de tram niet vrijgesteld is van de voorrangsborden bijvoorbeeld bij een vrijliggende (verhoogde) trambaan. 

Tram en zebrapad
De bestuuder van een tram moet gewoon voorrang verlenen aan de voetganger die gebruik maakt van een voetgangersoversteekplaats of op het punt staat om dat te gaan doen (VOP/Zebrapad, artikel 49 lid 4 van het RVV1990).
Dit geldt niet als de voetganger bij die oversteekplaats een rood voergangerslicht of een oranje knipperlicht (gevaarlijk punt, voorzichtigheid geboden) heeft, want dan regelen de verkeerslichten immers wanneer wie mag.
In de praktijk kun je je afvragen of trambestuurders genoeg rekening houden met het zebrapad. Wie durft te beginnen met oversteken als er een tram aan komt? Bij een botsing wint de tram.

De afgelopen jaren zijn veel ongelukken gebeurd met trams. De oorzaak was meestal echter niet de onveiligheid van de tram maar de onwetendheid en onoplettendheid van andere bestuurders. Ook zijn er regelmatig botsingen tussen trams en voetgangers, in het bijzonder met toeristen.