Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Bestaat er voor de voetganger ook een “bewijs” voor in het verkeer?

Er is nog geen loopbewijs zoals we het rijbewijs kennen.

Maar wel heb je als voetganger, net als iedereen, te maken met de Wet op de Identificatieplicht. Deze wet zegt dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identificatiebewijs moet kunnen tonen als bevoegd gezag daar om vraagt. Je mag hier een geldige ID-kaart, paspoort of rijbewijs voor gebruiken. Kinderen tot 14 jaar hoeven zich dus niet te identificeren en ook hoeven ouders de identiteit van hun kinderen tot 14 jaar niet te geven.

In het openbaar vervoer ligt de leeftijdsgrens overigens op 12 jaar.

U heeft in NL een toonplicht en niet een draagplicht voor het ID-bewijs.
De site van de Rijksoverheid geeft inzicht in dit verschil:

Toonplicht of draagplicht
U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het indentiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dus wel dat u altijd een indentiteitsbewijs bij u moet dragen.
Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om alleen maar te controleren of u wel een ID bij zich draagt. Dit mag dus niet. Er mag pas naar gevraagd worden in een situatie dat het nodig is uw identiteit te controleren (te tonen).

De Wet op de Identificatieplicht is ingegaan als Wet van 9 december 1993, door de Minister van Justitie E.M.H. Hirsch Ballin.

bron: Rijksoverheid