Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat wordt bedoeld met schoenen die “natuurlijk lopen" nabootsen?

Het achterliggende idee is dat veel mensen fysieke klachten aan voeten, benen, of rug hebben die samenhangen met de onnatuurlijke manier waarop wij zijn gaan lopen:

  • We lopen nauwelijks meer op blote voeten en trainen onze voeten dus niet meer op een natuurlijke manier.
  • Door de asfaltering en verstening van onze leefomgeving lopen we nog maar weinig op een natuurlijke ondergrond.
  • Veel van de schoenen die we dragen versterken nog eens een onnatuurlijke houding zoals schoenen met hoge hakken, of maken onze voeten en lichaamshouding lui, of geven juist ongewilde druk- en knelpunten.

Verschillende fabrikanten zijn hierop ingesprongen en richten zich helemaal op het ontwikkelen van schoenen die zo dicht mogelijk liggen bij het lopen op een natuurlijke oneffen of onverharde ondergrond. Binnen deze ontwikkeling zijn twee sterk uiteenlopende visies te onderscheiden:

Enerzijds zijn er ontwerpers en fabrikanten die steeds meer technologie in met name de zool stoppen, waarbij ze claimen dat hierdoor de natuurlijke manier van lopen zo optimaal mogelijk wordt gestimuleerd en getraind. Een voorbeeld is de MBT schoen (merknaam), waarbij MBT staat voor Masai Barefoot Technology. De gepatenteerde Masai sensor en Balance Point technologie zorgen er onder andere voor dat het lichaam continue actief op zoek moet naar een optimale balans, waardoor je totale lichaamshouding vanzelf beter wordt. Een ander voorbeeld zijn de Skechers (merknaam) die gebruik maken van zolen met Memory Foam voor een optimale ondersteuning en verdeling van drukpunten.

Anderzijds zijn er ontwerpers en fabrikanten die letterlijk zo veel mogelijk teruggaan naar het lopen op blote voeten en dus zeer minimalistische schoenen maken met zo dun mogelijke zolen die juist geen enkele demping geven. De schoen is alleen bedoeld om de voet te beschermen tegen directe verwondingen en vuil en om eventueel meer grip te geven op een gladde ondergrond. Door aan deze schoenen te wennen, ga je vanzelf weer op een natuurlijke manier lopen. Hier vallen de zogenaamde Barefootschoenen en Fivefingers (merknaam) schoenen onder.