Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Inlegzolen, steunzolen en voetbedden

Platvoeten, zweetvoeten, koude voeten, hielspoor, doorgezakte voeten, pijn aan enkels, knieën en onderrug, vermoeide benen. Er zijn tal van voetproblemen en pijnklachten die mensen proberen op te lossen door op andere zolen te gaan lopen in de vorm van inlegzolen, vervangende voetbedden, of steunzolen.

Inlegzolen geven de minste specifieke steun. De zooltjes zijn over het algemeen dun en worden normaal gesproken als extra zooltje in de schoen gelegd. Ze kunnen ook alleen bedoeld zijn om geurtjes op te nemen, of om voeten warmer te houden.
Sommige inlegzolen beperken zich tot alleen het gedeelte onder de hiel, bijvoorbleed om de klacht hielspoor te verlichten.

Als je een schoen hebt waarin het voetbed los ligt, kun je deze vervangen voor andere soorten voetbedden of steunzolen. Steunzolen zijn, zoals het woord al zegt, het meest gericht op het geven van extra steun om de voet en enkel in een bepaalde stand te houden tijdens het staan en lopen.

Er zijn ontzettend veel soorten inlegzolen, voetbedden en steunzolen op de markt in verschillende prijsklassen. In hoeverre het veranderen van zool bijdraagt aan een oplossing is voor specifieke klachten lastig te zeggen en is soms een kwestie van uitproberen en zelf ervaren.

Neem bij ernstige of langdurige voet en pijnklachten altijd contact op met een arts.