Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Uit welke soorten rollators kan ik kiezen?

Binnen- of buitenshuis.
Ten eerste moet u bepalen of u de rollator voornamelijk binnenshuis of buitenshuis wilt gaan gebruiken. Hoewel de meeste rollators geschikt zijn voor binnen en buiten, zijn er ook modellen die speciaal ontworpen zijn voor binnengebruik. Het voordeel van deze binnen-rollators is dat zij lichter zijn, compacter, dunnere wielen hebben en vaak beschikken over een dienblad tussen de handvatten. Dit kunnen driewielers zijn, wat de rollator zeer wendbaar maakt. Deze eigenschappen zijn echter niet geschikt voor langere afstanden buiten en op een onregelmatige ondergrond.

Drie of vier wielen.
Driewielers hebben een kleinere draaicirkel, sturen makkelijk en zijn lichter in gewicht. Een groot nadeel is dat zij kunnen omkantelen als het voorwiel botst of vast komt te zitten.

De maat.
Belangrijk is om de juiste maat te kiezen, zowel wat betreft hoogte als wat betreft het gewicht dat de rollator kan dragen. Om de juiste hoogte te bepalen zet u de rollator naast u neer. Als u armen ontspannen naast uw lichaam hangen dan moet het handvat van de rollator tot aan uw polsgewricht reiken.

Afwerking.
Let bijvoorbeeld op de afwerking van de remkabels. Zijn deze in het frame weggewerkt, dan kunt u er ook niet mee blijven haken achter meubels of andere obstakels.

Accessoires.
Afhankelijk van het merk en het model zijn er allerlei accessoires op de markt:

  • ter vergroting van het gebruiksgemak, zoals: een tas of mand voor boodschappen, een fleshouder voor drinken, een wandelstokhouder, een zuurstoffleshouder, een dienblad;
  • ter ondersteuning van het loopgemak, zoals: drempelhulpen, snelheidsbegrenzers zodat de rollator niet hard van u weg kan rollen, rembekrachtigers voor als u weinig kracht in de handen heeft;
  • ter verhoging van het comfort, zoals: zitkussens, rugsteunen bij het zitje, anatomisch gevormde handvatten, handmoffen voor koud weer.

Lichtgewicht rollators.
Deze modellen wegen minder dan 8 kg en zijn daarmee eenvoudiger te duwen, manoeuvreren en op te tillen.

Opvouwbaar.
Sommige modellen zijn inklapbaar of opvouwbaar en daarmee eenvoudiger te vervoeren en op te bergen.

Styling.
Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken en uitvoeringen in materiaal, kleur, type wielen en overige vormgeving.