Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Welk onderhoud heeft de rollator nodig?

Het is belangrijk dat u de rollator regelmatig controleert, of laat controleren op een aantal punten. Bij slijtage, gebreken, of verkeerd gebruik kunnen onveilige situaties ontstaan en vergroot u de kans om te vallen.

De belangrijkste controlepunten zijn:
  1. Banden en wielen: deze moeten schoon zijn en, indien het luchtbanden zijn, vooral niet te zacht. Let goed op haren en draden die zich rond de wielas gaan verzamelen waardoor het wiel niet meer goed draait. Maak dit regelmatig schoon.
  2. Handvatten: deze mogen in ieder geval niet loszitten.
  3. Remmen en remkabels: de remmen moeten goed werken en zijn in de meeste gevallen verstelbaar om de werking (weer) te verbeteren. Kabels kunnen slijten en knappen. Kijk vooral waar de kabel in de remhendel bevestigd is of er rafels in de kabel zichtbaar zijn. Als de remkabels buiten het frame zitten, dan mogen deze niet in de breedte uitsteken waardoor u snel achter obstakels kunt blijven haken. 
  4. Vergrendeling: bij inklapbare rollators moet de vergrendeling heel zijn en gebruikt worden om plotseling inklappen tijdens het lopen te voorkomen. Als het klapmechanisme stroef loopt, kun u de scharnierpunten smeren.
  5. Frame: bij verkeerd gebruik kan het frame krom raken. Controleer de rollator hier in ieder geval op als u weet dat er een botsing heeft plaatsgevonden, of als de rollator (ingeklapt) ergens anders mee heeft klem gezeten. Een krom frame zorgt voor een stuurafwijking waardoor er een scheve belasting van het lichaam ontstaat en een extra inspanning nodig is om stabiel te lopen. 
  6. Overig: Onderdelen die vast horen te zitten, zoals een zitje, rugleuning, of mandje horen vast te zitten en geen ernstige gebreken te vertonen (kans op afbreken of scheuren). Onderdelen die mee horen te bewegen horen hun werk goed te kunnen doen. 
Weet u niet hoe u uw rollator goed kan controleren of gebreken kunt oplossen, neem contact op met uw leverancier.