Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Welke soorten stokken zijn er voor blinden en slechtzienden?

Een officiële blindenstok is altijd wit van kleur, dat is internationaal afgesproken, met (in Nederland) één of meer rode ringen. Mensen die met deze stok lopen hebben altijd voorrang bij het oversteken op straat (tenzij het geregeld is met verkeerslichten).
Een hoofdverdeling in soorten stokken is:

de Herkenningsstok

Deze stok is vrij kort en alleen bedoeld om aan andere mensen in het verkeer te laten zien dat de persoon die ermee loopt blind of slechtziend is. De blinde of slechtziende gebruikt de stok zelf niet om zich te oriënteren, maar doet dat op een andere manier, bijvoorbeeld door met een geleidehond te lopen.


de Taststokken

Dat zijn de stokken waarmee blinden en slechtzienden hun omgeving kunnen aftasten om zich te oriënteren. Binnen deze groep bestaan veel verschillende soorten, zoals:

  • stokken waarmee telkens op de grond, of tegen andere obstakels getikt wordt
  • stokken waarmee over de grond geveegd wordt als aftasting
  • slimme stokken die steeds meer technologie in zich hebben, zoals een trilfunctie voor objectdetectie, waarbij ook obstakels op hoofdhoogte worden herkend, of stokken die via de smartphone gekoppeld zijn aan een navigatie-app


de Steunstok

Deze stok is een gewone wandelstok voor mensen die slecht ter been zijn. Maar omdat ze in het wit zijn met rode ringen, hebben ze de status van een officiële blindenstok. Ook deze mensen moet je altijd voor laten bij oversteken, ook al kunnen zij misschien niet de stok eerst recht vooruit de lucht in steken.

Er bestaan ook witte rollators met rode ringen.