Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is het verschil tussen een draagdoek en een draagzak?

Een draagdoek bestaat uit een lange, brede baan stof die je met verschillende technieken om je lichaam kan wikkelen waarbij je het kindje als in een soort buidel op de buik, de rug, of op de heup meedraagt.


Het knopen van de doek is iets dat je moet leren.
De Mei Tai (merknaam) is een tussenvorm en lijkt wat betreft de stof en het uiterlijk op een draagdoek. Deze variant hoef je echter niet met veel techniek te knopen. Het bestaat uit een rugpand met een heupband en schouderbanden die je met knopen of een klik-systeem kunt vastzetten.

Een ander simpel systeem is de Ringsling (merknaam) voor het dragen van korte stukjes op de heup. Bij dit systeem wordt de doek asymmetrisch gedragen. Het losse uiteinde van de doek wordt aan één zijde tussen twee ringen door gestoken. Als de stof wordt aangetrokken, werken de ringen als een klem.

Bij een draagzak is het zitje waarin het kindje gedragen wordt voorgevormd. De meeste draagzakken zijn zowel op de buik als op de rug te dragen. Het omdoen gaat eenvoudiger dan een doek, omdat ook het draagsysteem is vormgegeven, zoals bijvoorbeeld op de manier van een normale rugzak. Sommige draagzakken kunnen op allerlei punten afgesteld worden.