Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wel of geen zijwieltjes?

Leer je je kind fietsen met zijwieltjes of laat je ze gelijk zonder proberen? Daar lopen de meningen sterk over uiteen. Praat daar gerust over op ons Forum.

Veel ouders kiezen er automatisch voor om kinderen eerst met zijwieltjes te laten fietsen. Dat is wellicht makkelijker voor het kind en vooral voor u. Maar het kan er voor zorgen dat kinderen minder snel ontdekken dat zij zelf balans kunnen houden en kunnen sturen. Ze kunnen een beetje lui worden of niet door hebben dat ze zichzelf kunnen corrigeren. Of zij bouwen mogelijk juist een angst op voor het idee dat ze later zonder zijwieltjes moéten rijden. Dit kan natuurlijk allemaal van tijdelijke aard zijn.

Daarbij, ieder kind is anders. Als u bijvoorbeeld het idee heeft dat uw kind om welke reden dan ook helemaal niet wil oefenen met een "gewone fiets", maar wel nieuwsgierig is naar een fiets met zijwieltjes, dan kan dat reden zijn om eerst te kijken hoe uw kind dat oppakt. U kunt altijd met andere spelletjes die niets met fietsen te maken hebben, uw kind spelenderwijs leren balans te houden en dergelijke.

Er zijn ook genoeg kinderen die direct oefenen en leren fietsen zonder de zijwieltjes. Het beeld bestaat dat dit makkelijker gaat bij kinderen die de loopfiets veel hebben gebruikt. Ook is het belangrijk dat de eerste fietsjes zo klein zijn dat de kinderen zittend op het zadel makkelijk beide voeten plat op de grond kunnen zetten. Dan hoeven ze nooit van het zadel af te stappen om te kunnen stoppen.