Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat zijn de voor- en nadelen van een fietshelm?

Het grootste voordeel:
Zeker bij lichte botsingen en omvallen waarbij het hoofd ergens tegenaan stoot, geeft een fietshelm bij juist gebruik bescherming tegen (ernstig) hoofdletsel.


Een fietshelm, ook voor kinderen, heeft niet alleen voordelen:

  • Als een helm niet goed past of verkeerd op het hoofd gedragen wordt (bijvoorbeeld teveel naar achteren), dan geeft de helm weinig tot geen bescherming. 
  • Een fietshelm kan botsingen tot 20km/u bij juist gebruik aardig verwerken. Bij botsingen op hogere snelheid, bijvoorbeeld bij een aanrijding met een auto, is de bescherming nihil. Verwacht dus geen wonderen.
  • Een fietshelm voorkomt geen ongelukken.
    • Het dragen van een fietshelm kan ervoor zorgen dat iemand zich onterecht veilig voelt, zelf minder goed oplet en meer risico’s neemt. Ook hier geldt dat voorkómen nog steeds beter is dan genezen.
    • Het dragen van een fietshelm door fietsers kan automobilisten het idee geven dat fietsers prima beschermd zijn en dat de automobilist dan dus harder en dichter langs kan rijden.

Wat het gebruik van een fietshelm in de praktijk uiteindelijk oplevert, daar lopen de menigen over uiteen. Voor NL zijn daar nog geen betrouwbare cijfers over.