Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat zijn de regels als je kinderen mee wilt nemen op de motor?

Er zijn geen wettelijke eisen op basis van leeftijd en/of lichaamslengte vanaf wanneer iemand als passagier mee mag op de motor. Toch valt er best iets over te zeggen.

Ten eerste gelden de algemene regels:

  • je mag niemand in gevaar brengen, dus ook niet door de manier van vervoeren.
  • de passagier, dus ook kinderen, moeten een ECE gekeurde en goed passende helm dragen. 
  • er moet gebruik gemaakt worden van een officiële zitplaats voor passagiers (dus bijvoorbeeld niet vóór de bestuurder) waarbij het kind met de voeten bij de voetsteunen moet kunnen.

Ten tweede, denk aan de volgende punten:

  • In het algemeen wordt geadviseerd kinderen niet voor hun 10e tot 12e mee te nemen, of anders eerst in een zijspan.
  • Gebruik ook kindermotorkleding, inclusief laarzen en handschoenen.
  • Zelfs een kinderhelm is een aardig gewicht voor een kindernek. Het kind moet fysiek voldoende ontwikkeld zijn voordat het een helm kan dragen. Bouw het gebruik rustig op met korte ritjes.
  • Besef dat het achterop zitten vermoeiend is, helemaal voor kinderen omdat ze niet veel kunnen bewegen en ze meer moeite moeten doen om “stevig te zitten”. Bovendien vallen sommige kinderen snel in slaap als ze vervoerd worden. Bouw ook hierom het meerijden rustig op met korte ritjes en veel pauzes. 
  • Het beste is als de kinderen zo goed mogelijk contact hebben met de bestuurder (dan voelt de bestuurder ook beter of het kind “nog aanwezig” is tijdens het rijden), maar wel zodanig dat zij nog hun hoofd kunnen draaien en niet plat met de zijkant van de helm tegen de rug aangedrukt zitten (voorkom nekklachten, bovendien is dit echt niet leuk voor een kind om zo te moeten blijven zitten).
  • Er zijn verschillende attributen op de markt die het op de motor zitten voor kinderen aangenamer maken, zoals: een heupgordel voor de bestuurder met speciale handgrepen waaraan een kind zich kan vasthouden, speciale rugleuningen of zelfs gehele kinderzitjes. Kijk wat past op je motor.