Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Kan ik mijn kind nog kosteloos naar een trein brengen op een station waar gesloten poortjes staan?

Stel je wilt zelf niet met de trein reizen maar alleen je kind (of iemand anders) naar het perron brengen en uitzwaaien. Hoe werkt dat op stations waar je met een OV-chipkaart bij gesloten poortjes moet inchecken nog voordat je op het perron bent? 

Ook op de stations met gesloten poortjes is het wel mogelijk om zonder kosten even het perron op te gaan en dan weer terug. Maar daar moet je wel wat voor doen en is afhankelijk van de OV-chipkaart die je zelf hebt:

  1. Of je hebt een OV-chipkaart met saldo (minstens €10) en een NS-product op de kaart. Je checkt dan in bij het poortje op de gebruikelijke manier. Er wordt dan een “instaptarief” afgeschreven. Als je binnen 60 minuten weer op ditzelfde station bij de poortjes uitcheckt, dan wordt het “instaptarief” weer teruggestort op je kaart.
  2. Of je hebt een OV-chipkaart zonder (voldoende) saldo. Bij de NS-kaartautomaat kun je op de meeste stations gratis een eenmalig Stationspassage-product op de OV-chipkaart laden. Dan heb je op de afgiftedatum vanaf het moment van inchecken een uur de tijd om ook op hetzelfde station weer uit te checken. Na het uitchecken verdwijnt het product van je OV-chipkaart.
  3. Of je hebt helemaal geen OV-chipkaart. Dan wordt het een stuk lastiger. De NS maakt per gemeente afspraken hoe er “Stationspassagepassen” verstrekt worden aan deze groep mensen. Het kan dus aanzienlijk verschillen per gemeente / station of eenvoudig aan deze stationspassagepas te komen is. Informeer hier naar bij een lokaal servicedesk/balie.