Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wanneer hoeven kinderen geen autostoeltje of autogordel te gebruiken?

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting kinderen in een autostoeltje of autogordel te vervoeren. Het gaat dan ook om uitzonderlijke gevallen. Hieronder de regels verdeeld in twee uitgangssituaties:

Uw rijdt zelf met uw (pleeg)kinderen:

 • In verband met bepaalde fysieke of medische problemen bij uw kind kan een vrijstelling voor het gebruik van een autostoeltje of autogordel aangevraagd worden bij het CBR. Dit geldt dan voor alle auto's.
 • Kinderen die in een rolstoel zitten, mogen in aangepaste auto's in hun rolstoel vervoerd worden in plaats van op de normale zitplaatsen.
 • Als er in een grote gezinsauto een speciaal zitbankje voor kinderen achter de achterbank is geplaatst, dan is deze al op een kindermaat gemaakt waardoor een zittingverhoger of apart autostoeltje niet nodig is. Wel natuurlijk de autogordels gebruiken die hier geplaatst zijn. 
 • Als op de achterbank al twee autostoeltjes en/of zittingverhogers in gebruik zijn en er geen ruimte is voor een derde, dan mogen kinderen vanaf 3 jaar op die plek de autogordel gebruiken. Deze moeten zij op de normale manier dragen en niet als heupgordel.
 • Heeft een auto helemaal geen autogordels, bijvoorbeeld in old-timers, dan mogen kinderen tot 3 jaar niet vervoerd worden in deze auto’s. Kinderen vanaf 3 jaar tot 1,35m mogen alleen achterin. Langere kinderen mogen vanaf 3 jaar ook los op de stoel voorin zitten.
 • Als er wel autogordels voorin zitten, dan moeten kinderen tot 3 jaar voorin zitten en van deze gordels gebruik maken. Kinderen vanaf 3 jaar mogen ook los op de achterbank zitten.

Uw (pleeg)kinderen rijden mee met anderen:

Als er kinderautostoeltjes of zittingverhogers in de auto aanwezig zijn, dan moeten deze gewoon volgens de normale regels gebruikt worden. Net als natuurlijk de autogordels.

Als de ander geen autostoeltjes heeft en u deze ook niet kunt meegeven terwijl uw kind wel korter is dan 1,35m dan mag de ander uw kind onder bepaalde voorwaarden toch vervoeren:

 • Het gaat om het incidenteel meerijden.
 • Een voorbeeld van incidenteel is het naar huisbrengen van uw kind na een verjaardagsfeestje. Wekelijkse ritjes, bijvoorbeeld naar de sportclub of kinderopvang is niet incidenteel, dus dan gelden de normale regels.
 • Uw kind moet bovendien ouder zijn dan 3 jaar.
 • Uw kind moet dan achterin zitten en de autogordel op de normale manier gebruiken.
 • Het mag alleen voor een beperkte afstand en tijd, dus geen incidentele volledige vakantie.

Afgezien van deze regels is het sowieso aan u om te beslissen hoe vertrouwd u het vindt om uw kinderen met anderen mee te laten rijden.