Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Of het veilig is om te vliegen als je zwanger bent, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Overleg altijd met je arts of verloskundige wat voor jou verantwoord is voordat je een vliegreis boekt.
Daarnaast hanteren vliegmaatschappijen tot op zekere hoogte eigen regels. Zorg dus ook dat je hier niet voor verrassingen komt te staan door dit eerst te bespreken met je reisorganisatie, of de vliegmaatschappij waarmee je wilt gaan vliegen. Kijk voor de zekerheid ook de polisvoorwaarden na van je reis- en ziektekostenverzekering.

Voor zwangerschappen zonder complicaties gelden verder de volgende algemene richtlijnen:

  • De meest geschikte periode om te vliegen is tussen de 18e en de 28ste week van de zwangerschap.
  • Vliegen na de 36ste week wordt afgeraden. Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je tot aan deze 36ste week mee. Voor een zwangerschap met meerlingen mag je soms al eerder niet meer mee.
  • Hou rekening met de datum van de terugreis (!) bij het bepalen of je binnen de regels valt.
  • Meld bij het boeken van je ticket altijd dat je zwanger bent, ongeacht het stadium van de zwangerschap.
  • Bij de meeste maatschappijen moet je vanaf week 28 een zwangerschapsverklaring kunnen tonen, ondertekend door een arts of verloskundige, waaruit blijkt hoever de zwangerschap gevorderd is. Deze verklaring mag op de vertrekdatum niet ouder zijn dan een paar dagen. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent.
  • Het kan ook zijn dat de vliegmaatschappij je vraagt een vrijwaringsverklaring te tekenen, waarin je aangeeft de vliegmaatschappij niet aansprakelijk te stellen in geval van complicaties tijdens of na de zwangerschap.
  • Voor zwangerschappen met complicaties moet je een extra medische verklaring overleggen waaruit blijkt dat je “fit to fly” bent. Deze moet tenminste in het Nederlands en het Engels zijn opgesteld.