Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Vliegen met kinderen. Op welke regels moet je letten?

Als je met kinderen gaat vliegen moet je rekening houden met een aantal speciale regels voor een paar leeftijdsgroepen. Er zijn wel verschillen tussen vliegmaatschappijen in bijvoorbeeld prijzen die ze hanteren en in de speciale kinderservice die ze geven. Informeer dus altijd wat ze aanbieden voordat je tickets boekt. 

De volgende regels vormen het uitgangspunt op basis van de leeftijd van kinderen:

0-2 jaar

 • Tot twee jaar moeten kinderen op schoot meegenomen worden. Hier staat een laag tarief voor. Meestal rond de 10% van het stoeltarief. 
 • Voor het opstijgen en landen krijg je een extra riem waarmee je je kind aan jouw eigen stoelriem vast moet maken.
 • Per volwassene kan natuurlijk maar 1 kind op schoot zitten. Reis je met nog een kind in deze leeftijdscategorie, dan moet je voor hem of haar een eigen stoel reserveren. Hierop moet een kinder(auto)stoeltje vastgemaakt worden. Welk tarief de vliegmaatschappij hiervoor rekent, verschilt, maar is meestal een kinderprijs tussen de 66% en 75% van het volledige tarief (belasting en toeslagen zijn wel 100%).
 • Normaal gesproken mag je een inklapbare buggy, autostoeltje, reiswieg of iets dergelijks meenemen tot aan de gate. Bij het boarden wordt deze alsnog in het bagageruim geplaatst. Na het landen krijg je deze gelijk weer terug.
 • In de meeste gevallen mogen mensen met kleine kinderen als eerste boarden om tijd te hebben voor het opbergen en organiseren van de spullen.
 • Op lange vluchten is het vaak mogelijk een “bassinet” te reserveren, afhankelijk van het gewicht en leeftijd van je kind (6 maanden tot 12 maanden, of 12 kilo). Dit is een soort babybedje dat op speciale plaatsen opgehangen kan worden als de stoelriemen los mogen. Dit moet van tevoren besproken en gereserveerd zijn.
 • Soms zijn luiers en babyvoeding aan boord aanwezig, maar reken hier niet op. Neem voldoende eigen spullen mee. Babyvoeding mag normaal gesproken al met water aangemaakt mee in de handbagage. Zorg dat je dit hebt gedaan vóór de gatecontrole. Los water meenemen (meer dan 100ml) om in het vliegtuig babyvoeding aan te maken mag niet. Je kunt dan altijd aan boord om extra water vragen.
 • Aan boord kun je ook flesjes laten opwarmen en omspoelen.

2 tot 12 jaar

 • Kinderen van deze leeftijd zitten op een eigen stoel normaal gesproken tegen een kindertarief, 66% tot 75% van het volledige tarief (belasting en toeslagen wel 100%). Sommige maatschappijen rekenen vanaf 2 jaar direct het volledige tarief.
 • Als er maaltijden geserveerd worden is het meestal mogelijk om een kindermaaltijd te bestellen. Reserveer dit bij de boeking.
 • Als er een individueel televisieschermpje bij iedere stoel is, dan is er meestal ook een apart kinderkanaal aanwezig. Meestal zijn er ook spelletjes aan boord waar je naar kunt vragen. Informeer vooraf welke kindervoorzieningen een vliegmaatschappij heeft.
 • Heeft je kind een kinderziekte (bof, kinkhoest, mazelen, rode hond, roodvonk, waterpokken, of vijfde ziekte), dan mag het kind alleen mee als uit een medische verklaring van een onafhankelijk arts blijkt dat de besmettingsfase voorbij is en het veilig is om te vliegen. Deze verklaring moet tenminste in het Nederlands en Engels opgesteld zijn.

Algemeen:

 • Maximaal mogen er twee kinderen per volwassene mee, waarvan maximaal 1 kind op schoot kan.
 • Vanaf 12 jaar vallen kinderen onder de regels van volwassenen, met uitzondering van het alleen mogen reizen.
 • Let op dat als peildatum voor de leeftijd de datum van de retourvlucht geldt. Mocht je kind toevallig op de terugweg in een andere leeftijdscategorie vallen, dan is het nuttig om te bekijken of tweemaal een enkele reis voor hem of haar voordeliger is.