Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Welk soort kinderfietsstoeltje is voor welke leeftijd geschikt?

Gebruik een zitje dat aan de Europese norm voldoet: NEN-EN 14344.

  • gebruik tot 9 maanden: het liefst een autostoeltje in plaats van een fietsstoeltje om voldoende steun aan het hoofd te geven. Een Steco Baby-Mee (merknaam) is een voorbeeld van een frame waar een autostoeltje in geplaatst kan worden. Een andere oplossing is het stoeltje in een fietskar of bolderkar plaatsen. Voor dit soort fietsen zijn ook speciale “babyschelpen” verkrijgbaar.
  • 9 maanden tot 3 jaar en tot 15kg: een stoeltje voorop aan het stuur is geschikt. Het voordeel is dat je samen naar voren kunt kijken en meer met elkaar kunt delen.
  • 3 tot 5 jaar: een kinderzadel kan bijvoorbeeld op de stang van een herenfiets (frame of buis zadel). Deze zijn verkrijgbaar met rug en voetsteunen. Er bestaan ook modellen voor een damesfiets.
  • 3 tot 5 jaar: achterop met een goed ondersteunend fietsstoeltje dat past bij het lichaamsgewicht.
  • 5 tot 8 jaar: achterop met een zitting, rugsteun en losse voetsteunen of de benen in fietstassen. Let op dat de tassen niet tussen de spaken kunnen komen. Je kunt kinderen ook zelf al mee laten fietsen met een aanhangfiets.
  • Een stoeltje dat op de bagagedrager gemonteerd wordt, moet ook een bevestigingspunt aan het frame hebben. 
  • Vooral de jongste kinderen en kinderen die snel in slaap vallen kunnen extra ondersteund worden met een (harnas)gordeltje.