Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een aanhangfiets?

De belangrijkste aandachtspunten zijn:

 • Stabiliteit: met name de kwaliteit van het koppelstuk zorgt voor de mate waarin de aanhangfiets stabiel en prettig voelt, ook als het kind beweeglijk is en met andere dingen bezig is dan alleen meetrappen.
 • Type koppeling: Versnellingen: de aanhangfiets moet in ongeveer hetzelfde verzet kunnen fietsen als de volwassen fiets om zinvol mee te kunnen trappen. Is het verzet te licht, dan moet je kind heel snel trappen wat ten eerste niet lang leuk is en ten tweede voor veel beweeglijkheid zorgt. Een kind moet leren omgaan met de versnellingen.
  • aan de bagagedrager. Meestal is het nodig om een speciaal model bagagedrager te bevestigen. Na de montage is het op - en afkoppelen dan eenvoudig en is het een solide constructie. Ook zijn deze modellen vaak te combineren met een kinderstoeltje op de bagagedrager.
  • nylonbus om de zadelpen. Zit de bus strak om de zadelpen, dan is het een stevige constructie. In andere gevallen blijft het instabiliteit geven. Er is tenminste 5 cm ruimte nodig op de zadelpen. Er kan niet tegelijkertijd een kinderstoeltje op de bagagedrager.
  • klem om de zadelpen. Dit geeft meer werk om de aanhangfiets goed te laten sporen. Er is tenminste 5 cm ruimte nodig op de zadelpen. Er kan niet tegelijkertijd een kinderstoeltje op de bagagedrager.
 • Spatborden: op de grote fiets moet een goed verlengd spatbord zitten en eventueel een extra spatlap aan de koppeling tussen de volwassen fiets en de aanhangfiets.
 • Afstelmogelijkheden: om langer gebruik te kunnen maken van de aanhangfiets moeten stuur, zadel en eventueel de cranks (verbindingsstuk tussen trapas en pedaal) goed afstelbaar zijn. 
 • Afwerking: te denken valt aan een kettingbescherming die niet alleen rond het grote tandwiel zit maar de bovenkant van de gehele ketting afdekt, verlichting en reflectoren, bagagedrager, bidonhouder en ander extra’s.