Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Mag ik zomaar een mantelzorgwoning in mijn tuin plaatsen?

U mag niet zomaar een mantelzorgwoning in uw tuin plaatsen. Dit moet u aanvragen bij de gemeente. Wel is het zo dat de regels voor mantelzorgwoningen versoepelt zijn ten opzichte van andere verbouwingen waardoor u vrijstelling kunt krijgen van de omgevingsvergunning en bouwvergunning.

Normaal gesproken mag u niet een extra ruimte aan een huis of in een tuin bouwen of plaatsen. Ook mag u niet zomaar een woonbestemming geven aan een ruimte zoals een garage. U moet aan de gemeente aantonen dat de extra ruimte gebruikt gaat worden om mantelzorg te verlenen. In de meeste gevallen kunt u de woning dan direct laten plaatsen.

Als de zorg wegvalt, vervalt deze vrijstelling. Dit betekent dat de mantelzorgwoning weer uit de tuin moet worden verwijderd.

Heeft u een ruimte aan het huis aangebouwd of een garage of schuur omgebouwd tot zorgkamer, dan zult u dit weer in de oorspronkelijke staat moeten terugbrengen. Dit betekent vaak een forse kapitaalvernietiging. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken wat voor u de beste oplossing is. Het voordeel van een verplaatsbare mantelzorgwoning is dat deze na gebruik eenvoudig te verwijderen is of zelfs doorverkocht kan worden aan een volgende gebruiker. Ook kunt u zorgunits huren. Gespecialiseerde leveranciers kunnen u daarin adviseren.
Meer informatie bij onze Nuttige Links In & Om het Huis.