Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een min of meer zelfstandige wooneenheid die in of aan een bestaande woning is gebouwd waarin iemand woont die zorg nodig heeft.
De term wordt op verschillende manieren gebruikt en ingevuld, maar het typische kenmerk is dat de kangoeroewoningen een gezamenlijke entree hebben en verder bestaan uit een hoofdwoning en een zogenaamde 'buidelwoning' voor degene die de zorg nodig heeft.

In de praktijk gaat het vaak om oude ouders en hun volwassenen kinderen die op deze manier onder één dak toch apart van elkaar wonen, of om ouders die zo voor hun volwassen gehandicapte kind blijven zorgen. Een ander veel gebruikte term is daarom meergeneratiewoningen.

De term kangoeroewoning wordt soms specifiek gebruikt voor het aanbod binnen de sociale huur, terwijl de meergeneratiewoning gezien wordt als een bouwoplossing binnen de wereld van particuliere koopwoningen (nieuwbouw, of bijvoorbeeld een oude meergeneratie boederij).

De achterliggende gedachte van deze woonzorgvorm is:

  • dat de huishuidens wel apart beoordeeld worden voor de belastingdienst, sociale uitkeringen en toeslagen zodat u deze niet kwijt raakt doordat u zou samenwonen
  • dat de regels voor bouwvergunningen eenvoudiger en er onder bepaalde voorwaarden fiscaal aantrekkelijker zijn in vergelijking met andere woningverbouwingen
  • maar dat het gaat om een tijdelijke situatie en niet om een nieuw permanent bewoond adres. De zorgnoodzaak moet worden aangetoond.

In de praktijk is het goed uitzoeken hoe uw situatie gezien wordt. Zo ziet de overheid u niet per definitie als twee zelfstandige huishoudens. Als de bewoner van de buidelwoning bijvoorbeeld bijna altijd mee-eet in de hoofdwoning en daar veelvuldig aanwezig is, dan is er geen sprake meer van zelfstandigheid en kan dit consequenties hebben voor uitkeringen en belastingaangiftes.

Ook is het nodig om goed te weten wat het in uw situatie betekent als de "buidel-periode" stopt, bijvoorbeeld door overlijden van de zorgbehoevende.

Zie bij Nuttige Links voor verwijzing naar Mezzo met meer info.