Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Hulpmiddelen om uit een stoel of van de bank op te staan

Mobiliteit in huis begint bij het opstaan uit een stoel of van de bank, tenzij je natuurlijk gebruik maakt van een rolstoel. Als je slecht ter been bent of niet veel kracht meer hebt dan is dit zwaar. Bovendien is er altijd een kans op vallen.

Een belangrijk hulpmiddel is de sta-op-stoel. Dit is een speciale stoel met elektrische bediening die helpt bij het vanuit de stoel opstaan, of het gaan zitten. De stoel heeft een zitting die in een rustige beweging omhoog gaat en naar voren kantelt om u in de beweging van het opstaan te ondersteunen. In de beweging naar beneden kunt u dus ook weer rustig gaan zitten.

Er bestaan vele uitvoeringen van deze stoelen, van losse zittingen die op een eigen stoel gemonteerd kunnen worden tot en met volledige “relax fauteuils”.


Een andere eenvoudige hulp bij het opstaan en gaan zitten is "de pakpaal". Deze paal wordt naast uw eigen stoel of bank klemvast geplaatst tussen de vloer en het plafond. U kunt zich dan aan deze paal vasthouden bij het opstaan en gaan zitten. Dit is over het algemeen veiliger dan het vasthouden aan een wandelstok of rollator.