Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wel of geen fietshelm op?

Het opzetten van een fietshelm blijft een punt van discussie in Nederland. Het dragen van een fietshelm zit niet in onze cultuur. Hieronder de belangrijkste voor- en nadelen die in onderzoeken genoemd worden:

Grootste voordelen:

  • Bij lichte botsingen en omvallen waarbij het hoofd ergens tegenaan stoot, geeft een fietshelm een goede bescherming tegen (ernstig) hoofdletsel.
  • Tot een snelheid van 20km/u neemt bij een botsing het risico op ernstig hoofdletsel met meer dan 65% af als je een fietshelm draagt (SWOV, 2016). 

Grootste nadelen:
Je kunt er niet vanuit gaan dat een fietshelm altijd bescherming biedt:

  • Als een helm niet goed past of verkeerd gedragen wordt, bijvoorbeeld teveel op het achterhoofd of met een (te) los kinbandje, dan geeft de helm weinig tot geen bescherming.
  • Bij botsingen op hogere snelheid dan 20km/u, bijvoorbeeld bij een aanrijding met een auto, is de bescherming nihil. Verwacht dus geen wonderen.
  • Belangrijk: een fietshelm voorkomt geen ongelukken.

Sterker nog 1):
het dragen van een fietshelm kan ervoor zorgen dat iemand zich onterecht veilig voelt, zelf minder goed oplet en meer risico’s neemt. Ook hier geldt dat voorkómen nog steeds beter is dan genezen.
Sterker nog 2):
het dragen van een fietshelm door fietsers zou bij automobilisten de idee kunnen losweken dat fietsers prima beschermd zijn en dat de automobilist er dan dus harder en dichter langs kan rijden. 

(hoofdbron: Fietsersbond)

Wij horen graag uw mening en ervaring op het Forum Fietsen.