Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een snorfiets?

Het belangrijkste verschil tussen een elektrische fiets en een snorfiets is dat je bij een elektrische fiets altijd zelf moet blijven trappen en dat bij een snorfiets de motor al het werk doet.

Bij de e-bike geeft een elektro-motor ondersteuning zodra je zelf begint met trappen waardoor het fietsen makkelijker wordt. De ondersteuning stopt als je zelf stopt met trappen.

Bij een snorfiets hoef je niet zelf te trappen om vooruit te komen. Zo valt de oude “Spartamet” van vroeger dus onder de snorfietsen, omdat deze fiets ook alleen op de (benzine)hulpmotor kan rijden terwijl je zelf de trappers stilhoudt. 

Dit verschil in 'op de motor rijden' of alleen 'een motor als trapondersteuning' heeft belangrijke gevolgen voor de regels die je moet volgen in het verkeer:

Een snorfiets is volgens de wet een bromfiets met een constructiesnelheid van niet meer dan 25km/u. Hier hoort een rijbewijs AM, kenteken en verzekeringsplicht bij. Door de geringe snelheid moet de snorfiets in het verkeer dan weer wel de regels van de fietsers volgen, tenzij anders bepaald.

Een fiets met trapondersteuning blijft in principe een fiets. Een normale elektrische fiets stopt met de ondersteuning als een snelheid van 25km/u is bereikt. Ga je harder, dan fiets je dat echt helemaal zelf.

Voor de speed pedelecs of high speed e-bikes, die een sterkere motorondersteuning hebben voor snelheden tot 45km/u, zijn per 01 juli 2017 aangepaste regels ingevoerd. Zij vallen nu onder de regels van bromfietsen. Kijk hiervoor bij de informatie over de regels voor de speed pedelec.