Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is een Verklaring van Geschiktheid; een Eigen Verklaring en hoe kom ik er aan?

Wat is het?

Een "Verklaring van Geschiktheid" is een geneeskundige verklaring waaruit blijkt dat u zowel lichamelijk als geestelijk geschikt bent bevonden om een bepaald voertuig waar een rijbewijs voor nodig is te besturen. Deze Verklaring moet verstrekt worden vóórdat u het betreffende rijbewijs kunt halen, of moet opnieuw aangevraagd worden als er iets essentieels is veranderd in uw gezondheidssituatie om te bepalen of u uw rijbewijs kunt houden.

Het verkrijgen van de geschiktheidsverklaring begint voor u met het invullen van een “Eigen Verklaring”. Dit is een formulier waarin u zelf aan de hand van een aantal vastgestelde vragen aangeeft hoe uw gezondheidssituatie is. Wanneer u op alle vragen NEE invult (u mankeert dus niets en er zijn geen bijzonderheden), dan wordt u automatisch geschikt verklaard (u krijgt daar verder geen papieren van). Wanneer u ergens JA invult, dan dient er nader onderzoek gedaan te worden. Een arts zal een verklaring moeten afgegeven met uitleg over uw situatie. Soms hoort bij het onderzoek een rijtest om te zien wat de mogelijkheden voor u zijn.

Hoe kom ik aan een Eigen Verklaring?

  • Wanneer u rijlessen volgt, kunt u de Eigen Verklaring kopen via de rijschool.
  • U kunt het zelf regelen via internet, via "Mijn CBR". U vraagt de Eigen Verklaring aan, vult deze direct in en betaalt ook meteen. Maar dan moet u wel een persoonlijke DigiD hebben en ook kunnen internetbankieren.
  • Een papieren versie kunt u kopen en afhalen bij de CBR examencentra in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk, van ma t/m vrij tussen 08.30u en 16.00u uitgezonderd de feestdagen. Uitsluitend PIN betaling.
  • Telefonisch 0900-0210 bij de klantenservice van het CBR, tegen meerprijs en ook uitsluitend via aangetekende verzending.
  • Wellicht bij uw eigen gemeente. Vaak tegen meerprijs.

Bij onze Nuttige Links vindt u per categorie (motor/auto/vrachtwagen) een handige doorklik link naar de site van het CBR om met uw DigiD de gewenste Eigen Verklaring aan te vragen.