Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat betekent het E-label in mijn helm?

Helmen die goedgekeurd zijn voor de brommer of de motor hebben allemaal een label aan de binnenkant (meestal op het “riempje” van de kinsluiting) waar een aantal gegevens op staan zoals op het voorbeeld van de foto. Het opvallendste kenmerk is de E met een cijfer erachter in een cirkel.

* De E geeft aan dat de helm voldoet aan de ECE 22 normering.
* Het cijfer achter de E geeft aan in welk land de keuring heeft plaatsgevonden. In het voorbeeld op de foto is dit een 1, wat staat voor Duitsland.
* De eerste twee cijfers van cijferreeks verwijzen naar de versie van de ECE-norm waaraan de helm voldoet. In de loop van de jaren is de normering namelijk steeds bijgesteld en strenger geworden. De normering begon met 22.02 en is inmiddels aankomen bij 22.05. In dit geval voldoet de helm dus aan de normering 22.05.
* De overige cijfers (300376 op de foto) verwijzen naar de productieserie.
* Vervolgens staat er na de / een letter. In dit geval de “P”, wat staat voor “Protective”. Dit betekent dat het kinstuk een beschermende functie heeft. Er kunnen ook de letters “NP” (Not Protective), of “J” (Jethelm) staan.
* De tweede cijferreeks is een uniek nummer binnen de productieserie om elk exemplaar te kunnen identificeren.

In gebruik zijnde E-nummers:
1 Duitsland, 2 Frankrijk, 3 Italië, 4 Nederland, 5 Zweden, 6 België, 7 Hongarije, 8 Tjechië, 9 Spanje, 10 Joegoslavië, 11 Groot-Brittannië, 12 Oostenrijk, 13 Luxemburg, 14 Zwitserland, 16 Noorwegen, 17 Finland, 18 Denemarken, 19 Roemenië, 20 Polen, 21 Portugal, 22 Rusland, 23 Griekenland, 24 Ierland 25 Kroatië, 26 Slovenië, 27 Slowakije, 28, Wit-Rusland, 29 Estland, 31 Bosnië en Herzegovina, 32 Letland, 34 Bulgarije, 36 Litouwen, 37 Turkije, 39 Azerbeidzjan, 40 Macedonië, 42 Europese Gemeenschap, 43 Japan, 45 Australië, 46 Oekraïne, 47 Zuid-Afrika en 48 Nieuw-Zeeland.

Hoewel alle helmen met een E-nummer dus volgens de normering goedgekeurd zijn, gaat het om minimumeisen en verschilt de feitelijke kwaliteit en veiligheid nog steeds sterk tussen helmtypen en merken en de manier van keuren tussen landen. Laat u daarom voorlichten bij een goede motorzaak.

In de jaren '70 (the seventies, weet je wel) kwam de helm in zwang en werd de helm van overheidswege verplicht gesteld met de slogan: "Valhelm? Hoofdzaak!"  En dat geldt nog steeds.