Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Hoe lang gaat een helm mee?

Dat kan uiteenlopen van een flink aantal jaren, tot slechts enkele minuten als je pech hebt. Fabrikanten geven aan dat een helm bij normaal gebruik gemiddeld zo’n vijf tot zeven jaar meegaat vanaf de productiedatum. De levensduur heeft vooral te maken met onderstaande punten:
  • Een helm die een klap heeft opgevangen, moet vervangen worden, zelfs als er geen zichtbare schade is en zelfs als je hem bijvoorbeeld gloedje nieuw uit je handen op de grond hebt laten vallen. We hopen het niet, maar een helm kan dus direct bij het eerste gebruik al einde verhaal zijn.
  • Als het je waard is, kun je bij sommige importeurs je helm laten testen of deze toch nog veilig is.
  • Het broos worden en verouderen van de buitenschaal. Dit proces gaat sneller bij polycarbonaat schalen met name als deze geen speciale coating hebben gekregen. Bij dit type schalen raadt men aan de helm na zo’n drie of vier jaar na de productiedatum te vervangen. Heeft de polycarbonaat schaal een beschermende coating dan kan de helm wat langer mee. Composiethelmen zoals van glasfiber of carbon zijn normaal gesproken duurzamer.
  • UV-straling, benzinedampen en andere agressieve stoffen kunnen de levensduur nadelig beïnvloeden.
  • Het uitdrogen van het binnenmateriaal. Ook het piepschuim aan de binnenkant droogt uit waardoor het zijn werk bij een impact niet meer goed doet. Veroudering treedt ook op als de helm in een helmzak stil op de plank ligt. Wacht niet met vervangen tot het piepschuim of andere stukjes van de binnenvoering als roos uit de helm komt vallen.
  • De pasvorm. Door intensief gebruik of het gebruik door verschillende mensen kan de pasvorm veranderen waardoor de helm niet meer goed aansluit. Dan is de helm niet meer veilig in gebruik. Is de helm verder goed, dan kunnen meestal ook alleen de wangkussens eerst vernieuwd worden om de goede pasvorm weer terug te krijgen.

In de jaren '70 (the seventies, weet je wel) kwam de helm in zwang en werd de helm van overheidswege verplicht gesteld met de slogan: "Valhelm? Hoofdzaak!"  En dat geldt nog steeds.