Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Ben je als motorrijder veiliger door het dragen van gele fluor kleding en helm?

Nee. Fluor kleuren springen meer in het oog dan gedekte kleuren. Het idee is dus dat je als motorrijder beter gezien wordt door het dragen van deze kleuren. Dit is echter maar zeer beperkt waar. Het kan zijn dat je met name in bepaalde weersomstandigheden en in grote verkeersdrukte door sommige mensen iets eerder wordt opgemerkt. Maar je zichtbaarheid hangt vooral van veel andere zaken af:

  • Als smalle motorrijder verdwijnen we makkelijk uit beeld achter obstakels (voertuigen, bomen, lantaarnpalen, reclameborden, het gelukspoppetje dat aan de binnenspiegel hangt in een auto). Als je gewoon niet te zien bent omdat er iets in het gezichtsveld zit tussen jou en die ander, dan helpt opvallende kleding ook niet. Zichtbaarheid begint daarom met zoveel mogelijk op plekken te rijden waar anderen je in ieder geval kúnnen zien. 
  • Het grootste gele oppervlak in kleding en helm is te zien aan de achterkant van de motorrijder. Dus vanaf achteren kan opvallende kleding indrukwekkend zijn, maar aan de voorzijde nauwelijks opvallen door de kuip en de ruit van de motor waar je achter verdwijnt, eventueel versterkt door een voorover gebogen zithouding op je motor, en het grote oppervlak van je helm aan de voorzijde (je vizier) is ook niet fel geel. Ondertussen komt het grootste gevaar van aanrijdingen wel van voren of schuin van voren.
  • In bepaalde omgevingen kan de fluor gele/groene kleur juist eerder wegvallen tegen de achtergrond, met name tussen de groene weilanden en korenvelden.
  • Mensen zijn in staat om hele vrachtwagens over het hoofd te zien. Ga er dus nooit vanuit dat de ander “je wel gezien zal hebben”. 

Een fluor-hesje valt vooral heel erg goed op..., in de winkel.

Er is niets mis met het dragen van extra opvallende kleuren omdat dit onder bepaalde omstandigheden wellicht iets bijdraagt in het herkend worden. Maar staar je er zelf niet blind op. Bepaal zelf hoe en welke rijlijn je het beste kan rijden voor een optimaal zien-en-gezien-worden en hou er rekening mee dat mensen je dan soms nóg niet zien.