Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Wat is de actieradius van een elektrische motor?

Hoeveel kilometer kan ik rijden op één accu?
De actieradius van een elektrische motor kan sterk wisselen, van niet veel meer dan 100km tot meer dan 300km op 1 laadbeurt.

Natuurlijk ontstaan deze verschillen door verschillen tussen merken, type accu's, de kwaliteit van de accu en je rijstijl. Maar ook de soort wegen die je rijdt heeft veel invloed op de actieradius. En juist dat laatste kan wel eens in het voordeel zijn van de motorliefhebber: wil je de meeste kilometers uit je accupakket halen, blijf dan vooral van de snelweg af!
De accu loopt namelijk het snelst leeg als je een constante (hogere) snelheid rijdt, terwijl de meeste systemen zo werken dat je bij remmen weer wat energie terugwint. 
Zo kan het zijn dat je juist in het stadsverkeer wel de 300km haalt, maar alleen met snelweg rijden niet verder komt dan 180km.

De ontwikkelingen gaan snel, maar het blijft nog wel goed nadenken met welk doel je de elektrische motorfiets wil gaan gebruiken en welke routine je jezelf aanleert voor het opladen.

Er wordt geadverteerd dat ieder stopcontact een “tankstation” is voor de e-motor. Thuis of op het werk kan de elektrische motor gewoon aan het 220V stopcontact. Maar onderweg zie ik mezelf nog niet met een verlengsnoer de lokale cafetaria binnenstappen, een burger menu bestellen Und Strohm Bitte..., maar het kan wel natuurlijk.

Bij Fastned (merknaam) bijvoorbeeld duurt gemiddeld genomen het opladen van een e-motor 20 minuten van 30 naar 80% wanneer de motor voorzien is van een snellader. Er zijn ook nog motoren die tot 8 uur nodig hebben om vol te laden. 

We zijn benieuwd naar uw ervaringen en horen deze graag op het Forum.