Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Elektrische Motors / Motoren

Ondanks dat de (media) aandacht bij het elektrisch rijden voornamelijk uitgaat naar de elektrische fiets (E-Bike) en de elektrische auto (E-car), is er ook een ontwikkeling gaande bij de motorfietsen op het gebied van elektrisch rijden.

Het ligt zelfs bijzonder voor de hand om de motor te voorzien van een accu pakket in plaats van een verbrandingsmotor, immers de motor is lichter in gewicht en heeft minder weerstand en dus is een minder zwaar of duur accu pakket nodig.
En ook een elektrische motor is bijtellingsvrij, additioneel geeft de overheid aan ondernemers een (MIA) milieu-investeringsaftrek.

Elektrische motors zijn verkrijgbaar bij verschillende merken en in verschillende modellen. Een pluspunt is dat elektrische motors een onverwacht stevige acceleratie hebben dankzij hun koppel dat volledig beschikbaar is vanaf stilstand...

Op dit moment zijn o.a. de volgende spelers actief op de NL markt:
Alta Motors (merknaam), Zero Motorcycles (merknaam), Electric Motorcycles (merknaam), Tacita (merknaam) uit Italië, Energica (merknaam), Kuberg (merknaam), Volta (merknaam) en KTM (merknaam).
Een nieuwe e-speler is Johammer (merknaam) met een bijzonder ontwerp.
Bij Harley Davidson (merknaam) is een prototype operationeel.
BMW (merknaam) heeft een e-scooter in het programma.

Uitlaat? N.v.t.
Uitstoot? N.v.t.
Motorgeluid? N.v.t.

Tankstation?

Ook een elektrische motor heeft energie nodig voor de voorstuwing. Geen volle tank, maar wel een volle accu. Dus geen benzine, maar elektriciteit. Lees meer hierover in de onderstaande vraag: Wat is de actieradius van een elektrische motor?