Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Mag je met de motor op de stoep parkeren?

De meeste motorrijders parkeren hun motor het liefste op het trottoir of de stoep, zo dicht mogelijk bij de bestemming. In de verkeersregels (RVV 1990) staat echter niet dat dit mag. De stoep is alleen aangewezen als parkeerplek voor fietsen, brommers en gehandicaptenvoertuigen. 

In de praktijk gaat het echter vaak anders. Veel gemeenten vinden het prima als een motorrijder zijn motor parkeert als een brommer: op het trottoir, de stoep of op een pleintje, als hij mij naar niet in de weg staat voor andere mensen.

Zolang het geen overlast veroorzaakt ziet men dat liever dan dat motorfietsen parkeerplekken voor auto's bezet houden, zeker als het om betaald parkeren gaat waarbij je 'een bonnetje achter de voorruit' moet leggen, of als je in een parkeerschijfzone staat. Op een motorfiets kun je immers geen betaalbonnetje of een parkeerschijf achterlaten, dus kan de motorfiets op deze plekken staan zonder te betalen of de blauwe schijf te gebruiken.
Met kentekenparkeren worden de mogelijkheden om ook motorfietsen mee te nemen in het betaalsysteem natuurlijk anders.

Ondanks dat motoren op de stoep nog veel gedoogd worden is het dus toch opletten of gemeenten in een plaatselijke verordening expliciete parkeerregels hanteren. Zo kan het zijn dat er op bepaalde locaties waar erg veel motorrijders komen, zoals een boulevard langs zee, speciale parkeerplekken zijn aangewezen voor het plaatsen van de motoren. Daar moet je dan als motorrijder gebruik van maken. Op dergelijke locaties kan een strenge handhaving zijn met fikse boetes als je buiten de vakken gaat staan.

Voor scooterrijders geldt overigens ook dat zij hun snorfiets of bromfiets alleen in de daarvoor aangewezen parkeervakken op de stoep mogen plaaten als deze er zijn. Er buiten parkeren is dan niet toegestaan.