Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Onafhankelijk en dynamisch motorrijden, wat is dat?

Onafhankelijk en dynamisch motorrijden gaat verder dan het algemene idee van defensief rijden. Het is een zeer actieve manier van rijden. Samengevat komt het erop neer dat je precies weet 1) waarom je op welke plek op de weg rijdt en 2) waarom je met welke snelheid rijdt.

Onafhankelijk is vooral:

  • Ideaal gezien zeg je nooit op de vraag: waarom reed je daar op die rijlijn? “Euh, nou ja, gewoon…” Je weet direct wat je als antwoord kan geven omdat je alles bewust kiest. 
  • Je hebt een plan A en controleert of je dat veilig kan uitvoeren. Kan dit niet, dan heb je een plan B.
  • Je wacht niet af tot de ander met een oplossing komt, of eindelijk duidelijk is in zijn/haar gedrag. Je weet wat je wilt en wat op dat moment voor jou de meest veilige optie is. Als je als eerste actie onderneemt, zul je zien dat anderen zich verrassend vaak naar jouw plan zullen voegen.
  • Je houdt rekening met het onverwachte en zorgt dat je weet hoe je gaat handelen bij de “wat als…” situaties.

Dynamisch is vooral:

  • Een van de belangrijkste dingen voor veilig motorrijden is dat je ruimte om je heen hebt: je moet je eigen “airbag” creëren. In de ene situatie is dat door gas bij te geven en naar een ruimte te rijden voorbij andere voertuigen, in een andere situatie kan het slimmer zijn om even in te houden en extra afstand te nemen. Soms ligt je veilige ruimte relatief links op je rijstrook, maar dat is lang niet in alle situaties zo. Je wisselt dus continu (enigszins) van plek en snelheid afhankelijk van de context.
  • Je onderscheidt je van ander verkeer door niet met de massa mee te doen, maar net iets anders te zijn, net iets in beweging te blijven ten opzichte van anderen (klein snelheidsverschil, wisselen van plek). Daarmee val je het beste op. Het menselijk oog detecteert beweging eerder dan vormen en gedaantes.
  • Je neemt ruimte, maar je geeft ook ruimte. Als je dat bewust doet, zal het steeds meer voorspelbaar zijn wat anderen in jouw buurt gaan doen.