Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Brommobiel of scootmobiel. Kan ik een vergoeding krijgen voor de aanschaf en bij wie moet ik dan zijn?

Brommobiel
Omdat de brommobiel geen officieel gehandicaptenhulpmiddel is, valt dit type vervoermiddel buiten de vergoedingen, tenzij het UWV, of uw gemeente besluit van dit algemene standpunt af te wijken.
Heeft u het idee dat de brommobiel voor u de beste oplossing is, dan is het altijd raadzaam te informeren en uw situatie te bespreken.

Scootmobiel/gehandicaptenvoertuig
Ja, afhankelijk van uw handicap en uw situatie komen de meeste mensen in aanmerking voor financiële ondersteuning. Mensen zònder handicap die een scootmobiel of ander type gehandicaptenvoertuig willen gebruiken (zoals de Canta of de Birò) zullen alles zelf moeten betalen.

Bij wie moet u zijn?
Is de scootmobiel voornamelijk nodig voor woon-werkverkeer, of om naar een opleiding te komen, dan kunt u terecht bij het UWV.
Het UWV verstrekt het gehandicaptenvoertuig in bruikleen, u mag het vervoermiddel ook privé gebruiken.
Bij deze ondersteuning horen ook:
- Een servicecontract voor onderhoud en reparatie.
- Mogelijk aanvullende voorzieningen als een vergoeding voor brandstofkosten, stallingskosten, kosten rijlessen, accessoires als spiegels en krukkenhouder.
Dit wordt aan de hand van uw persoonlijke situatie bepaald.

Een scootmobiel voor privé-gebruik wordt verstrekt door de gemeente.
Meestal gebeurt dit in natura waarbij de gemeente bepaalt wat voor u (de goedkoopste) adequate oplossing is. Het hulpmiddel heeft u dan in bruikleen en de gemeente zorgt voor de verzekering en het onderhoud.
Het is ook mogelijk om de aanvraag bij de gemeente te laten lopen via het PGB (Persoonsgebonden Budget). U krijgt dan een bedrag (afhankelijk van uw situatie) waarmee u het hulpmiddel kunt aanschaffen en het gebruik en onderhoud kunt betalen gedurende enkele jaren. De regels verschillen per gemeente. Informeer daarvoor bij het WMO-loket van uw eigen gemeente.

In sommige gevallen kan het zijn dat uw vergoeding loopt via uw zorgverzekeraar. Dit is het geval als u een langere tijd een probleem heeft met lopen, zonder dat het blijvend is, dus in een periode van revalidatie.

Let op!
In alle gevallen is het belangrijk om een aanvraag in te dienen vóórdat u zelf tot aanschaf overgaat. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat het UWV en de gemeente afspraken hebben gemaakt met vaste leveranciers. Heeft u zelf al iets gekocht wat niet binnen deze afspraken valt, dan krijgt u daar geen vergoeding over.

Zie de Nuttige Links voor handige doorverwijzingen.