Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Mag je met een gehandicaptenvoertuig rijden als je niet gehandicapt bent?

Ja, dat mag (tot op heden).
Zo mag iedereen bijvoorbeeld in een rolstoel gaan zitten en daarmee de openbare weg op gaan. Dat geldt dus ook voor de andere gehandicaptenvoertuigen.

Mensen die geen handicap hebben en toch in een gehandicaptenvoertuig willen rijden, kunnen alleen geen aanspraak maken op vergoedingen vanuit de gemeente of het UWV voor de aanschaf en gebruikskosten. Je zult alles zelf moeten betalen.

Om te bepalen welke verkeersregels je moet volgen, gaat het om het type voertuig en niet om de persoon die het voertuig bestuurt. Is het een gehandicaptenvoertuig dan moet je de regels volgen die daar bij horen, of je nu zelf gehandicapt bent of niet.

Andersom geldt het ook: als u uw auto of brommobiel aanpast aan uw handicap, dan is het nog steeds géén gehandicaptenvoertuig maar blijft het een auto of brommobiel met de verkeersregels die daar bij horen. Wel mag u dan met een zichtbare gehandicaptenparkeerkaart gebruik maken van een invalidenparkeerplaats.

Lees bij onze informatie Brommobiel en scootmobiel in het verkeer over de verschillen in (verkeers)regels tussen de brommobiel en de scootmobiel/ gehandicaptenvoertuigen.