Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Brommobiel of scootmobiel. Waar mag je ermee rijden?

Brommobiel
De plaats op de weg is op de rijbaan bij de auto's, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Hoewel de brommobiel eigenlijk een vierwielige bromfiets is, is hij te breed om op het fiets/bromfietspad te rijden. Daarom is de rijbaan aangewezen als plek.

De brommobiel mag (tot op heden) ook op een 80km/u weg rijden.

De brommobiel mag niet rijden op wegen die verboden zijn voor langzaam verkeer zoals de autoweg, autosnelweg en alle wegen waar onderstaand bord C.9 staat.

Bord C.9

Scootmobiel/gehandicaptenvoertuig
Met deze voertuigen heb je veel vrijheid om zelf te kiezen waar je rijdt: op het trottoir, het voetpad, het verplichte of onverplichte fiets/bromfietspad, en op de rijbaan.

De gedachte is dat je als gehandicapt persoon overal moet kunnen komen met je hulpmiddel.
Dat betekent dat je met de meeste scootmobielen en andere gehandicaptenvoertuigen ook naar binnen mag in gebouwen, winkels, passages, parken etc. Er zijn wel uitzonderingen:

Wat mag niet:

  • Niet op wegen die verboden zijn voor langzaam verkeer: autowegen, autosnelwegen en op de rijbaan van alle wegen waar bovenstaand bord C.9 staat.
  • Gehandicaptenvoertuigen die vallen onder de "buitenwagens" zoals de Canta, de Birò en in ieder geval alle wagens met een verbrandingsmotor, mogen niet naar binnen in gebouwen, winkels, passages, of meegenomen worden in het openbaar vervoer (maar wel op open veerponten).
  • Scootmobielen kunnen meestal wel met de trein, metro en tram mee, maar de meeste modellen zijn niet toegestaan in de bus (zie voor meer info bij hulpmiddelen mee in het ov en rolstoelen in het ov).
  • Ook mogen beheerders van gebouwen en andere semi-openbare plekken regels stellen welke soorten scootmobielen en dergelijke wel of niet naar binnen mogen. Als zij beperkingen stellen, dan moeten zij wel een vervangende rolstoel aanbieden die u wel binnen die omgeving kunt gebruiken.