Informatie & Advies:
basisvragen en antwoorden

- van driewieler tot rollator, over regelgeving, hulpmiddelen, verkeerssituaties etc
- over rijbewijzen, nieuwe vormen van vervoer (zoals hoverboard) en leuke weetjes
- geen antwoord gevonden of meer weten? Geef tips of stel uw vraag op de Forums
Submenu Informatie & Advies
<< Terug

Brommobiel of Scootmobiel. Waar mag je parkeren?

Brommobiel
Met de brommobiel moet je de parkeerregels van een gewone auto volgen. Je mag dus niet op het trottoir parkeren, maar maakt gebruik van de normale parkeerplekken, inclusief de bijbehorende kosten.
Als je de brommobiel hebt aangepast aan je handicap, dan is het nog steeds geen gehandicaptenvoertuig, maar een brommobiel. Wel mag je met een gehandicaptenparkeerkaart gebruik maken van invalidenparkeerplaatsen.

Scootmobiel/gehandicaptenvoertuig
Omdat elke bestemming voor een gehandicapte bereikbaar moet zijn, mag je met een gehandicaptenvoertuig overal parkeren. Ook op het trottoir en op invalidenparkeerplaatsen. Met hulpmiddelen als een elektrische rolstoel of een scootmobiel mag u ook gebouwen of een winkelcentrum binnen. Dit kan niet met zogenaamde "buitenwagens" voor invaliden, zoals de Canta of de Birò.

Let op!
Zowel voor de brommobiel met een gehandicaptenparkeerkaart als voor alle gehandicaptenvoertuigen geldt dat pas gebruik gemaakt mag worden van een gehandicaptenparkeerplaats als dit daadwerkelijk rechtstreeks verband houdt met het vervoer van de gehandicapte (RVV1990).
Mensen die een gehandicaptenvoertuig gebruiken terwijl zij niet gehandicapt zijn mogen dus niet op deze plekken staan: